Инфлацията в Чехия, която отразява динамиката на потребителските цени, отслабва през

...
Инфлацията в Чехия, която отразява динамиката на потребителските цени, отслабва през
Коментари Харесай

Инфлацията в Чехия и Ирландия отслабва

Инфлацията в Чехия, която отразява динамичността на потребителските цени, отслабва през април до най-ниското си ниво от малко над година, най-много заради спад в растежа на повишаване на питателните артикули, сочат данни от националната статистика, представени от ДПА.

През предишния месец годишната инфлация на потребителските цени в страната доближава 12,7 на 100 при 15,0 на 100 през март. Икономисти чакаха повишаването й да спадне до 13,3 на 100. 

Инфлацията в Чехия през април доближава до най-ниското си ниво от март 2022 година (12,7 на сто), само че равнището й продължава да е прекомерно високо, отбелязва ДПА.

И в Ирландия инфлацията, която отразява динамичността на потребителските цени, спада през април, до най-ниското си ниво от година. Това се дължи значително на поевтиняване на транспортните услуги, сочат формалните статистически данни, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Индексът на потребителските цени в Ирландия доближава до 7,2 на 100 на годишна основа през предишния месец, като покачването на равнището му се забавя спрямо март (7,7 на сто).

Въпреки това инфлацията в страната остава над задачата на Европейската централна банка за 2,0 на 100 на годишна основа, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР